Landstede Hammers redt het weer niet

zondag 24 maart - 21:47

Een uiterst sfeervolle ambiance met ruim 2500 toeschouwers, bijna de hele wedstrijd het betere basketbal laten zien en anderhalve minuut voor tijd nog op voorsprong staan. En toch ging het (weer) mis voor Landstede Hammers, zondagmiddag in de bekerfinale tegen Heroes Den Bosch dat met 89-82 won.

Voor de zesde keer gingen The Hammers de strijd aan om de bekerwinst, in dit geval de Basketball Cup 2024. Nadat het eerdere finales verloor in 2005, 2013, 2017, 2019 en 2023. Zou het nu dan gaan gebeuren?
Maar ook op zondag 24 maart 2024 in het Topsportcentrum Almere mocht het toch niet zo zijn. Speelde de arbitrage een doorslaggevende rol in Q4? Liet Landstede Hammers het zelf aanvallend afweten in het laatste kwart of werd de spanning de koelbloedige ploeg uiteindelijk toch te veel? Wie weet mag het zeggen.

Maximale voorsprong

Hoe dan ook, het zal nu zuurder dan zuur aanvoelen, maar the day after kan Landstede Hammers toch terugzien op een prima performance, waarin het uitliep naar een maximale voorsprong van dertien punten tegen een ploeg die qua historie, budget en ranking veel groter is dan Landstede Hammers.

En dan de wedstrijd. Landstede Hammers leidde in het eerste kwart nipt met 22-23, waarbij vooral Terrence Bieshaar uitblonk met zijn driepunters. In het tweede kwart ging Landstede steady verder en maakten beide teams de gang naar de kleedkamer met een 34-40 voorsprong, mede onder aanvoering van Jack Pagenkopf.

Toen de ploeg van headcoach Jean Marc Jaumin in Q3 doorging met waar het gebleven was en zelf uitliep naar 55-69, leek niet alleen het geloof, maar ook het besef te ontstaan van dit zou weleens bekerwinst kunnen betekenen...

Slordiger en slordiger

In het vierde kwart mistte Landstede Hammers te veel kansen, werd het team slordiger en slordiger en liep het aanvallend niet meer. Dat gebeurde bij Den Bosch juist wel. Die ploeg noteerde zes turnovers, waaruit het dertien punten pakte en notabene ex-Hammers Sherron Dorsey-Walker gooide de een na de andere bal in het net.

Met nog iets meer dan 1 minuut op de klok pakte Heroes zelfs een 83-82-voorsprong. Jaumin met een time-out, het luidruchtige volop steunende Landstede Hammers publiek dat nog een keer achter de ploeg ging staan en met de moed der (wan)hoop probeerden The Hammers te doen wat ze konden.

Op dat moment deden ze dat zonder Bieshaar en de op tijd voor de finale herstelde Noah Dickerson, die allebei met vijf persoonlijke fouten naar de kant moesten. Met name die laatste persoonlijke fout leidde tot veel ongenoegen en ophef bij The Hammers, omdat Dickerson werd bestraft vanwege een vermeende aanvallende overtreding. Dat betekende dat in plaats van een allerlaatste mogelijkheid voor The Hammers om nog iets te doen aan de score, Heroes Den Bosch uiteindelijk wist te winnen met 89-82.

Vertrouwen geven

Zo greep Landstede Hammers opnieuw naast de bekerzege. Dat het in een geweldige ambiance met al die massaal opgekomen Hammers supporters, eigenlijk gewoon Den Bosch de baas was, moet de ploeg het vertrouwen geven voor het restant van de Golden Gold fase van de BNXT-League en de play-offs.

Bron: Landstedehammers.nl
Foto's: Mick Snijders