Regiocunsulent aangepast sporten Mike Wigink Nederlands kampioen para-badminton

maandag 6 mei - 12:00

Regioconsulent aangepast sporten Mike Wigink van SportService Zwolle heeft zaterdag 20 april het NK para-badminton gewonnen. In de Sporthal Valleihal in Veenendaal veroverde hij bij de categorie ‘rol herenenkel’ de gouden medaille. Daarnaast pakte hij zilver bij de ‘rol herendubbel’ en brons bij de ‘rol mixdubbel’. Mike blikt terug op het NK en praat over zijn dromen.

Wigink won de finalewedstrijd na 1 uur en 48 minuten lang badmintonnen. De parasporter over de intensiteit van de sport en het toernooi: “Het toernooi duurde ongeveer tien uur, mijn zuivere speeltijd daarin was 9 uur en 16 minuten. Dus het toernooi was echt zeer intensief en druk."

"Wat para-badminton dan ook moeilijker maakt is dat je twee grote skills nodig hebt. Naast de techniek van badminton, moet je ook veel rollen in je rolstoel wat echt heel zwaar is. Nog een nadeel is het feit dat je veel lager zit dan staande badmintonners, dus is smashen ook veel lastiger”, aldus Mike.

Voorbereidingen

De huidige Nederlands kampioen uit Raalte traint vijftien uur per week, maar zegt dat zijn lichaam wel opstarttijd nog heeft elke dag. “Als ik om 10:00 begin met een toernooi, sta ik om 04.00 uur al op. Ik heb 's ochtends drie uur nodig om mijn lichaam actief te krijgen. Dus daar zit veel voorbereiding in, maar ook mentaal bereid ik me voor. Nadenken over zwakke punten bijvoorbeeld of een hopelijk wedstrijdverloop.”

Ontwikkeling

Wigink is trots op zijn snelle ontwikkeling het afgelopen jaar. “Na mijn lange revalidatie-periode heb ik gekeken naar sport opties in Raalte. Ik kwam dus uit op badminton en ben toen gelijk begonnen. Dat was in het begin van 2023 en heb dus in een jaar tijd een hele mooie ontwikkeling gemaakt. De sport heeft mij echt maatschappelijk laten participeren, het heeft me geholpen aan een baan bij SportService Zwolle. Dus het heeft mij na mijn uitrevalidatie eind 2022 echt geholpen.”

Dromen

“Na de winst zijn er zeker vervolgdromen ontstaan”, zegt Wigink. Maar hij laat weten dat de weg ernaartoe eigenlijk nog mooier is. “De kans was klein dat ik nog kon sporten, maar dat doe ik nu toch. Dat geeft mij enorm veel plezier en zelfvertrouwen. Om nu door te kijken na mijn titel is wel iets wat ik wil, er gaan nu natuurlijk wat deurtjes open."

Mike heeft het over een bottleneck, als hij zijn dromen wil nastreven. “Om het financieel rond te krijgen is het grootste probleem. Die uitdaging voelt nu groter dan mijn revalidatietraject. Ik droom dus wel van het circuit EK, WK en olympische spelen. Maar de weg ernaartoe is heel prijzig, om dat te kunnen realiseren heb ik sponsoring en steun nodig."

Ondersteunen


"Ik besef ook dat ik niet de enige ben met dit probleem. Meerdere parasporters worstelen hiermee en ik droom om ze te kunnen helpen ondersteunen. Hopelijk kunnen er daarnaast mensen of organisaties mij hierin helpen en aandacht te geven aan de parasport.”

Deel artikel:

Partners van Zwolle Sport

Ook partner worden? Lees hier wat we voor elkaar kunnen betekenen