Veldkorfballers Oranje Zwart gooien zaaldeuren weer dicht

zaterdag 30 maart - 12:00

De korfbalvereniging Oranje Zwart lag afgelopen week stil in verband met voorbereidingen van het buitenspeelseizoen. De club uit Zwolle traint sinds eind maart weer voor het eerst buiten. Harry Dreuning (bestuurslid ZKV Oranje Zwart) laat zijn licht schijnen over de overgang van het binnen sporten naar het buiten sporten.

Materialen

Harry vertelt dat de club een week stilligt tussen het binnen- en buitensporten: “In die week worden er materialen verplaatst van binnen naar buiten. Dat doen we met een aantal vrijwilligers en dat gaat altijd makkelijk. Het helpt dat we een grote bus hebben voor de ballen, de palen en bijvoorbeeld de EHBO-kits. En als je het hebt over het onderhouden van de velden, dan zijn we daar ook druk mee. We borstelen het veld  en maken het mosvrij."

Charmes

“Zowel het buiten- als het binnen spelen heeft zijn charmes”, vervolgt Harry. “De zaal speelt vooral in de winterperiode veel lekkerder. Je hebt een constante temperatuur, geen wind en geen andere weersinvloeden.”
Het aankomende seizoen eindigt in juni, na de zomerstop speelt de club nog drie maanden buiten voordat ze in november weer naar de zaal gaan.

Gezelligheid

Harry vertelt daarnaast ook over het sociale aspect: “Het korbalspel verschilt niet veel. Het enige echt aanwezige verschil is de gezelligheid. In de zaal is er één veld, iedereen speelt dan na elkaar. Buiten hebben we drie velden. Waar alle wedstrijden tegelijkertijd worden gespeeld. Zo ontmoet je veel meer mensen.”

Voordelen

"Er zijn altijd wel leden die een voorkeur hebben tussen het buiten en binnen korfballen. Beide hebben voordelen op bepaalde momenten. De zaal wordt gewaardeerd als het wat kouder en slechter weer wordt. Als je dan een tijdje in de zaal hebt gespeeld, mis je de gezelligheid die we bij de club hebben."

Schotklok

“Qua regels betreft zit er geen verschil in, op één ding na. Op het hoogste niveau is er in de zaal een schotklok, oftewel de verplichting om in bepaalde tijd de korf te raken. Buiten is hier geen regel meer voor. Door eventuele weerinvloeden is het een stuk lastiger de korf te raken.”

Club

Harry vertelt tot slot over over de status van de 119-jaar oude vereniging: “Het gaat goed met Oranje Zwart. We zitten qua leden al een tijd stabiel en schommelen tussen de 250 en 300 leden. De club groeit en we hebben een mooie locatie om jeugd aan te trekken.”

Oranje Zwart speelt 6 april de eerstvolgende buitenwedstrijd, uit tegen KVZ 1 om 15.30 uur. 

(Foto’s: Oranje-zwart.nl)

Deel artikel:

Partners van Zwolle Sport

Ook partner worden? Lees hier wat we voor elkaar kunnen betekenen