Waarom is basketbal zo populair in Zwolle?

donderdag 14 maart - 10:16

Basketbal is enorm gegroeid en er ontstaan wachtlijsten bij jongeren die willen basketballen. De voorzitters Gerrard Vinke van Landstede Hammers en Tonok Bwefar van ZAC basketbal laten hun licht schijnen over de oplossing.

Reden voor populariteit

“De populariteit heeft vooral te maken met het feit dat het een hele actieve en dynamische sport is”, Zegt Gerrard. “Er wordt alles aan gedaan om het aantrekkelijk te houden. De spelregels worden aangepast om het spannender te maken en er gebeurt altijd wat als je de sport bekijkt. Qua uitoefenen van basketbal verzorgen wij bij Landstede Hammers walking-basketbal. Dus iedereen kan het eigenlijk beoefenen op zijn of haar niveau. Het is een hele toegankelijke sport.”

Reden voor populariteit ZAC basketbal

“Het komt veel in het nieuws en veel op internet bij de jeugd, series op Netflix bijvoorbeeld. Ook veel kleding is gecombineerd met de sport dus dat trekt aan”, aldus Tonok.

Wachtlijst en oplossing

“Leden die deze zomer op de wachtlijst stonden zijn naar Kampen gegaan om daar te kijken voor een club. Zo kunnen we er sowieso voor zorgen dat je kan basketballen, als je er niet voor kiest een andere sport te beoefenen. Momenteel staat de wachtlijst rond de 50-60 man, dus het wordt al beter.”

“We hebben sinds vorig jaar zomer elke zaterdag buitentraingen, daar gebruiken we onze buitenvelden voor. In de winter zijn dat frequentere binnen trainingen geworden voor de jongeren die willen basketballen”, vertelt Tonok. 

Opleiding

Gerrard Vinke (voorzitter Landstede Hammers) hoopt de toenemende populariteit af te remmen: “Onze oplossing is de samenwerking met de Centre for Sports and Education (CSE) toepassen om samen met hen een opleiding te bieden voor coach/trainer. Dit volgen ze bij Landstede sport & bewegen, terwijl ze basketballen op de academy. Op deze manier kunnen die studenten - stel ze worden geen topsporter - wel een rol spelen in het aanbieden van de basketbalsport.”

Partnerclubs Landstede Hammers

“De wachtrijen bij onze partnerclubs hebben twee redenen, de eerste reden is: huisvesting. Dus een tekort aan zalen. Reden twéé: geen kader. Dat betekent dus dat er niet genoeg trainers of coaches zijn”, laat de voorzitter weten.

Huisvesting

“Wat wij als Landstede Hammers doen is, op de buitenveldjes in Zwolle basketbalnetjes ophangen. Zo’n ring is ook prima, maar een netje erbij is toch altijd leuker. Dus zo proberen we de huisvesting beter te maken”, Aldus Gerrard.

Er wordt alles aan gedaan door de twee basketbalclubs om iedereen te laten basketballen. En dat wordt ook steeds beter: Opleidingen, trainingen en verbetering van basketbalvelden. Ze hopen dus ook dat de jongeren zich gewoon blijven aanmelden.

(Foto: landstedehammers.nl)

Deel artikel:

Partners van Zwolle Sport

Ook partner worden? Lees hier wat we voor elkaar kunnen betekenen