5 vragen aan American Footballster Kristyna Lexova

Zwolle Sport American Football01

donderdag 7 september - 18:25

Grote kans dat veel Zwollenaren het niet eens weten. Maar Zwolle heeft een heus American Football damesteam: De Zwolse Bluejays en dat is niet zomaar een team. Afgelopen seizoen werden ze zelfs landskampioen! Natuurlijk willen de Bluejays dat succes herhalen, het liefst met meer speelsters. Hoe dat precies zit, lees je hieronder in de 5 vragenrubriek van Zwolle Sport met speelster Kristyna Lexova.

Hoe zijn de Zwolse Bluejays eigenlijk ontstaan?

“In de zomer van 2020 stuitte ik op een advertentie op Facebook van Kanessa Muluneh. Er waren wat American Football try-outs in Zwolle. Ik sprak een aantal meiden en samen zijn we een aantal middagen geweest. Daar is uiteindelijk een team uit ontstaan. We hebben alles zelf bedacht: de verenigingsnaam, de clubkleuren en het wedstrijdtenue. Ook waren we het eerste team met alleen vrouwelijke coaches.”

Wat kun je zeggen over hoe het spel gespeeld wordt?

“In onze WFL-competitie, dat staat voor Womens Football League, spelen we 7 tegen 7. Een team is verdeeld in een aanval- en verdedigingsgroep. Alle termen zijn in het Engels, de twee teams stellen zich op in het midden van het veld en dan begint het spel. Dat komt eigenlijk gewoon neer op een beetje 'landjepik'. Het aanvallende team heeft 4 pogingen om 10 yards (ongeveer 9 meter) te overbruggen.”

“Lukt dat niet, dan wordt er gewisseld en mag de tegenpartij aanvallen. Scoren doe je door een touchdown. Die levert 6 punten op. Wij hebben geen kickers. Wel is de mogelijkheid om voor 1 of 2 extra punten te gaan na een touchdown. Verder mag de bal wel naar voren worden gegooid in tegenstelling tot rugby.”

Met de prestaties gaat het goed toch? Hoe verliep het afgelopen seizoen?

“Het afgelopen seizoen verliep goed. Sterker nog, voor ons had het niet mooier gekund, want we zijn landskampioen geworden! Sinds mei vorig jaar zijn we samengegaan met de Flevo Phantoms uit Almere. Zowel Almere als wij kampten met een tekort aan dames, waardoor er geen wedstrijden gespeeld konden worden. Helaas zie je dat in onze competitie wel vaker. Er zijn teams die geen wedstrijden spelen, omdat ze te weinig leden of te veel blessures hebben.”
“Het klikte meteen zo goed dat we ook komend seizoen samen op het veld staan. Je moet als team 14 dames hebben, wij hebben in Zwolle nu 9 actieve speelsters. Dat betekent dat wij vaak ook dubbel – offense en defense – moeten staan. Dat vergroot de kans op blessures.”

Wat moet er gebeuren voor een nog succesvoller Zwolse Bluejays?

“Meer bekendheid. De sport is niet heel gangbaar in Nederland, zeker niet zoals in Amerika. Bij dames en meiden zelf is het helemaal een ver-van-mijn-bed-show. En dat is jammer, want het is laagdrempelig, iedere speelster heeft een bepaalde kwaliteit in het veld en iedereen kan meedoen. Ben je wat fors gebouwd en niet heel snel? Dan pas je prima op de lijn. Ben je klein en juist wel heel snel? Ook goed, ga dan maar ballen vangen. Ik denk dat dat het mooiste is aan deze sport. Het is echt voor iedereen.”

Als vrouwen American Football in Zwolle willen gaan spelen, hoe gaat dat in zijn werk?

“Ze kunnen ons benaderen via (Instagram of Facebook) als er vragen zijn, of gewoon een keertje langskomen. We trainen op de maandag en vrijdagavond bij SV Zwolle en op zondag 24 september hebben we onze eerste uitwedstrijd in Utrecht. Op zondag 15 oktober spelen we thuis tegen Rotterdam. Je mag een aantal keren gratis meetrainen om het allemaal te ervaren. Doe dat vooral, want dan weet je het beste hoe de sport écht in zijn werk gaat.”

Deel artikel:

Partners van Zwolle Sport

Ook partner worden? Lees hier wat we voor elkaar kunnen betekenen

Volg ons op social media