5 vragen aan: Jochem Wijnands, roeier en deelnemer aan de Coupe de la Jeunesse

Zwolle Sport Roeien Wijnands

dinsdag 22 augustus - 14:23

Jochem Wijnands (op de foto voorin de boot) is roeier bij de Zwolsche roei- en zeilvereniging (ZRZV) en nam deel aan de Coupe de la Jeunesse, een hele speciale Europese jeugdroeiwedstrijd. Hoe bijzonder het was en wat hij nog allemaal wil bereiken met roeien, vertelt de 19-jarige student aan de hand van 5 vragen. 

Hoe kijk je terug op de Coupe de la Jeunesse?

“De afgelopen twee wedstrijdseizoenen was De Coupe voor mij het grootste doel. In 2022 heb ik ook al geprobeerd om mij te selecteren voor die wedstrijd, maar door een lukt dat niet. Dit jaar was voor mij dus een extra reden om nog harder te trainen. In Nederland kan je je selecteren door op de Dutch International Youth regatta (DIYR) te winnen. Die wedstrijd is zo’n kleine drie weken voor de Coupe."

"Uiteindelijk lukte dat samen met ploeggenoot Julian Hogenkamp van de Asser Roeiclub. We stapten toen in de tweezonder (een roeiboot voor twee roeiers met beide één riem). Op de wedstrijddag zelf hebben we alles laten zien wat we op dat moment konden, helaas was dat niet genoeg om bij de top te horen. Desondanks was het voor mij wel een heel leerzame ervaring. Je ziet alle andere landen heel hard over de baan varen en daardoor kan je je ook laten inspireren.”

Wat maakt die wedstrijd nou zo speciaal?

De Coupe de la Jeunesse is een Europese wedstrijd speciaal voor atleten onder de 19 jaar. Elk jaar wordt de Coupe in een ander Europees land georganiseerd, dit jaar was dit toevallig op de bosbaan in Amsterdam."

"Sommige Nederlandse atleten vonden dit jammer, omdat je dan het reizen mist. Ik denk juist dat het ook iets bijzonders heeft. Je ziet namelijk de roeibaan waar jij het hele wedstrijdseizoen je wedstrijden hebt gevaren, in een hele andere internationale setting. Zo hingen de vlaggen van alle landen naast de baan en was de organisatie veel groter."

"Verder zaten we met alle deelnemers in hetzelfde hotel en je zit allemaal in hetzelfde schuitje zegt maar. Dat zorgt voor een goede sfeer. En omdat je je tegenstanders overal tegenkomt leer je ook heel veel nieuwe mensen kennen.”

Op welke leeftijd begon je met roeien en waarom juist die sport?

"Ik ben in 2020 begonnen met het roeien, toen ik 16 jaar oud was. Ik heb hiervoor jarenlang gekorfbald, maar toen ik daar klaar mee was ging ik op zoek naar een andere sport. Mijn moeder vertelde over hoe mijn opa in zijn studententijd roeide. Zo begon het, bij de Zwolsche roei- en zeilvereniging aan het Zwartewater."

"Eerst laagdrempelig met wekelijks eenmaal trainen op de zaterdagochtend, maar binnen een jaar ging dit als snel naar zes á zeven keer trainen per week. Dat klinkt als heel veel, maar als je er eenmaal aan gewend bent, merk je ook dat je er heel voor terugkrijgt, zoals deelname aan de Coupe de la Jeunesse.”

Je bent dus lid van ZRZV in Zwolle. Wat is het voor een vereniging?

“In Nederland heb je twee verschillende soorten roeiverenigingen: de burger- en de studentenverenigingen. De ZRZV behoort tot de burgerverenigingen. Hier is een grote groep junioren, waar een klein deel op (inter)nationaal niveau roeit. Binnen de junioren heb je drie groepen die op verschillende intensiteit roeien: de sportieve, competitieve en de wedstrijdgroep. De meeste junioren beginnen in de sportieve groep en stromen dan later door naar de andere groepen."

"Na de trainingen blijf ik ook vaak hangen op de vereniging met mijn trainingsmaten. De vereniging is voor mij dan ook een onderdeel van een goed sociaal leven. Soms hebben we op de vereniging zelfs een feestje, zoals begin september het ZRZFeest.”

Tot slot, wat wil je nog bereiken met het roeien?

“Ik ga nu studeren in Delft, daarom heb ik mij ingeschreven bij de Deftsche studentenroeivereniging Proteus-Eretes. Ik begin daar met trainen in de selectie voor de middengroep, dat is een groep roeiers met al veel roeiervaring. Na die selectie ga ik kijken of ik in die middengroep wil blijven of toch liever in een eerstejaars ploeg stap."

"Ook is er elk jaar een speciaal WK voor universiteiten: Het FISU WK. Het lijkt mij heel vet om een keer aan zoiets mee te kunnen doen, maar op dit moment is dat niet mijn doel. Nog niet.”

Deel artikel:

Partners van Zwolle Sport

Ook partner worden? Lees hier wat we voor elkaar kunnen betekenen

Volg ons op social media