5 vragen aan: Marco Welink, eventmanager SportService Zwolle

Schoolbadmintontoernooi

maandag 24 juli - 13:26

Marco Welink (links op de foto) is al 15 jaar werkzaam bij de sportieve stichting en zet zich nu ruim 10 jaar in voor onder andere de organisatie van de jaarlijkse schoolsporttoernooien voor alle basisschoolkinderen in Zwolle. Het afgelopen jaar was een zeer succesvol jaar. Ruim 6000 kids uit Zwolle namen deel aan de diverse schoolsporttoernooien. 5 vragen die we hem graag stellen hierover…

 1. Afgelopen jaar was het een piekjaar voor de schoolsporttoernooien, waarom is het zo’n succes?
  “Een combinatie van een aantal factoren maakt deze traditie tot een succes: De organisatie staat als een huis door goede basisafspraken tussen het onderwijs, de vereniging(en) en SportService Zwolle. De diversiteit van sporten, verdeeld over de toernooien, maakt dat kinderen goed kunnen ontdekken welke sport bij hen past. De toernooien worden kosteloos aangeboden in vergelijking met andere gemeenten én deelname aan de toernooien levert iedereen wat op. De vereniging krijgt een podium, het onderwijs wordt ontzorgt en geholpen in fitte leerlingen, de ouders zien bewegende kinderen en de kids hebben plezier! Als aanjager van sport en bewegen vinden we het belangrijk dat kinderen vroeg kennis kunnen maken met diverse sporten waarbij verengingen een podium krijgen. Ik ben trots!”
 2. Hoe belangrijk is de betrokkenheid van de sportvereniging?
  “Basisschoolleerlingen moeten snel contact kunnen leggen met de betreffende vereniging(en). Want door deelname aan de toernooien maken ze kennis met betreffende tak van sport en raken zij misschien wel zo enthousiast dat ze zich aanmelden bij die betreffende vereniging. De verenigingen zijn zichtbaar voor de leerlingen en betrokken bij de organisatie in bijvoorbeeld het fluiten van wedstrijden, wedstrijdformulieren vullen en andere hand en spandiensten. Een mooi voorbeeld van een betrokken vereniging is Swol1894. Zij organiseren bijna alles zelf en wij denken mee en ondersteunen in de communicatie. Om zo dichtbij de leerlingen te staan is het contact snel gelegd voor een eventuele doorstroom.”
 3. Jij bemoeit je al ruim 10 jaar met de schoolsporttoernooien. Wat motiveert jou?
  “Ik word blij als ik op een toernooi rondloop en ik verhitte, fanatieke en enthousiaste koppies zie van kinderen. Het is volop genieten van het plezier dat zij hebben. En als dan ook de ouders en scholen enthousiast zijn, geeft dat helemaal een goed gevoel. Daar doe je het voor. Natuurlijk doe ik dit niet alleen. Samen met collega’s, studenten van de diverse opleidingen. En we blijven zoeken naar de doorontwikkelingen om het ook leuk te houden!”
 4. De start van het nieuwe schoolsporttoernooien begint na het opstarten van de basisscholen weer. Hoe gaat het jaar eruit zien en waar kijk jij het meest naar uit?
  “We beginnen met schoolvolleybal in oktober, dan schoolbasketbal in november en trappen het nieuwe kalenderjaar af met het schoolzwemkampioenschap en schaken. In februari volgen we met badminton en van maart tot en met begin juni komen schoolvoetbal, schoolkorfbal weer op de planning. Persoonlijk kijk ik altijd uit naar schoolbasketbal. Daar leeft het enthousiasme enorm. Het is een toernooi voor groep 7/8 en omdat het net weer een andere tak van sport is dan de reguliere sporten leeft dit enorm bij de deelnemers. Dat is zichtbaar bij de kids. Daarnaast vind ik het persoonlijk ook een leuk spelletje. Maar ook bij alle andere schoolsporttoernooien is het een groot feest!”
 5. Hoe zien de schoolsporttoernooien er over vijf jaar uit? Wat is jouw wens?
  “Ons land heeft het goed voor elkaar met deze vorm van schoolsporttoernooien. Maar we moeten niet vergeten dat verenigingen heel erg onder druk staan. Er vindt verschuiving plaats. Mensen gaan meer zelf sporten of kiezen voor commerciële sportaanbieders. Dat heeft natuurlijk invloed op de sportverenigingen met als logisch gevolg dat de betrokkenheid bij de sportverenigingen minder wordt. Voor ons is het belangrijk dit wel samen te kunnen blijven doen. We hebben elkaar nodig. Het zou fijn zijn als we dit kunnen blijven doorzetten met verenigingen die in de basis gemotiveerd zijn. We houden de ontwikkelingen in de gaten.”

Deel artikel:

Partners van Zwolle Sport

Ook partner worden? Lees hier wat we voor elkaar kunnen betekenen

Volg ons op social media