5 vragen aan Petra van Duin, projectleider Toegankelijk Zwolle

Aangepast sporten

vrijdag 10 november - 11:00

Toegankelijk Zwolle is een groep belangenbehartigers voor mensen met een beperking die in Zwolle wonen. En zet zich in om Zwolle zo toegankelijk mogelijk te maken en te behouden. Dit heeft niet alleen met fysieke toegankelijkheid te maken, maar ook zeker met sociale toegankelijkheid, hoe zorg je ervoor dat iedereen mee kan doen? Projectleider Toegankelijk Zwolle Petra van Duin stellen we vijf vragen over welk belang zij zien in het nieuwe sportplatform. 

1. Wat voor een organisatie is Toegankelijk Zwolle precies en wat is jouw rol daarin?
"? Onze ambassadeurs / ervaringsdeskundigen zetten zich hier vrijwillig voor in. Dit doen zijn op verschillende gebieden zoals voorlichting geven door gastlessen aan te bieden bij scholen, organisaties of verenigingen. We schouwen locaties op toegankelijkheid, dit doen we met mensen met verschillende beperkingen, dus zo breed mogelijk en hierna geven we advies hoe de toegankelijk betert kan worden, want Toegankelijkheid Loont!

2. Zwolle Sport is het online sportplatform van Zwolle en recent gestart, wat zijn jouw eerste indrukken?
"Mooie eerste indruk. Goed om te zien dat alles overzichtelijk op één plek te vinden is."

3. Wat is voor jou de reden om partner te worden van Zwolle Sport?
"Samen met SportService Zwolle bieden we gastlessen aan scholen in Zwolle. De leerlingen ervaren door een les aangepast sporten hoe het tijdelijk is om te sporten als je een beperking hebt. Door het zelf te ervaren, begint de bewustwording. We combineren dit dan met een gastles door onze ervaringsdeskundigen waarmee de leerlingen in gesprek gaan hoe het is om te leven met een beperking. De combinatie tussen zelf ervaren en (eerlijke) vragen te kunnen stellen daar zien wij de meerwaarde van in, want alles begint bij bewustwording."

4. Wat is jouw bijdrage aan Zwolle Sportstad?
Vanuit Toegankelijk Zwolle denken en doen we mee aan de gesprekken en activiteiten die Zwolle zo toegankelijk mogelijk maken, ook op sportgebied. We streven er naar dat iedereen de sport kan uitoefenen die hij/ zij graag wilt en zo regulier mogelijk. Dus samen sporten en niet in apart groepen. Vooral kijken naar de vraag die iemand heeft om te gaan sporten en samen op zoek te gaan naar de mogelijkheden. En als er een verbouwing plaatsvindt bij een sportvereniging denk dan ook aan de fysieke toegankelijkheid. Want als je deze toegankelijk maakt voor iemand in een rolstoel, kan er ook een kinderwagen goed naar binnen, maar ook een opa of oma die met een rollator loopt en graag zijn/ haar kleinkind komt aanmoedigen. Dit is verbetering voor iedereen! Kleine aanpassingen kunnen al voor een groot verschil zorgen!"

5. Je mag een algemene oproep doen aan sportend en bewegend Zwolle. Hoe luidt die?
"Vanuit Toegankelijk Zwolle zouden we graag zien dat alle sportverenigingen zich openstellen voor inclusie, wat betekend dat iedereen mee kan doen en er samen gesport kan worden. We streven naar de overeenkomsten tussen mensen en niet de verschillen. Sport verbindt bij iedereen!"

Petra van Duin, projectleider Toegankelijk Zwolle

Foto: Petra van Duin, Toegankelijk Zwolle 

Deel artikel:

Partners van Zwolle Sport

Ook partner worden? Lees hier wat we voor elkaar kunnen betekenen

Volg ons op social media