Ashley de Jong gaat door, maar dan als assistent-coach SWOL 1894

Zwolle Sport Waterpolo Watersport Ashley de Jong

woensdag 14 juni - 16:10

Het zal even wennen worden voor waterpoloster Ashley de Jong (20) van SWOL 1894. Niet meer in het bad, maar aan de kant als assistent-coach van de dames. “Ik heb nul ervaring als coach en hoop komend seizoen dan ook heel veel te leren.”

Het eerste damesteam van SWOL 1894 behoort al jaren tot de top in de eerste divisie. Ashley kwam in 2020 naar Zwolle en was meteen al een echte topschutter. “Ik kom uit een waterpolofamilie en ben begonnen bij Nunspeet. Later ging ik naar eredivisionist Polar Bears uit Ede. Ik heb er veel geleerd, maar mijn debuut niet gemaakt. Vervolgens maakte ik de overstap naar Zwolle en dat beviel heel goed, alleen door een blessure moet ik nu helaas definitief stoppen met waterpolo.”

Moeilijk
“Ik heb namelijk kraakbeenschade in mijn beide knieën en daar is niets meer aan te doen. Dat weet ik sinds november. Medisch gezien is het onverantwoord om door te gaan. Daar heb ik het best moeilijk meegehad.” ”Vervolgens heb ik niet meer gespeeld, tot eind vorig seizoen. Ik wilde het namelijk zo goed mogelijk afsluiten en ben weer een paar keer gaan trainen voor de finale in het bekertoernooi. Dat was heel bewust mijn laatste wedstrijd. Helaas verloren we, maar ik ben toch blij dat ik het zo gedaan heb”, aldus Ashley.

Ze wilde graag betrokken blijven bij het team. Even werd gedacht aan het teammanagerschap, maar in samenspraak met de nieuwe trainer Edwin Hoogerwerf en aanvoerster Annemarie Worst, werd het dus wat anders. In het komende seizoen, dat in augustus begint, is Ashley de nieuwe assistent-coach.

Zin
“Dat betekent dat ik bij alle trainingen en wedstrijden aanwezig ben en samen met Edwin de coaching op zaterdag doe. Verder sluit Rowan van der Huure, een andere gestopte speelster van het eerste, ook aan. Komend seizoen ga ik samen met iemand anders ook de Onder 11 jaar training geven. Ik heb er heel veel zin in. Het trainerschap leek mij altijd al wel leuk, alleen pas op mijn 40ste en niet nu al op mijn 20ste.” “In de toekomst wil ik wel hoofdcoach worden, maar dat is echt voor later. Ik ben namelijk ook nog van plan om voor mijn studie straks naar het buitenland te gaan. Eerst dit seizoen maar eens heel veel te leren van Edwin, want als coach heb ik nul ervaring.”

Foto: Ashley de Jong legt aan voor een schot. (Eigen foto).

Deel artikel:

Partners van Zwolle Sport

Ook partner worden? Lees hier wat we voor elkaar kunnen betekenen

Volg ons op social media