De pijlen gericht op darter Patrick Maat

Zwolle Sport Darten Patrick Maat 1

dinsdag 27 juni - 10:11

Staan, mikken en de pijl 237 centimeter verderop in het juiste vak gooien. Het klinkt zo makkelijk. Maar darts is een sport die niet alleen draait om simpelweg gooien. Daar weet Patrick Maat (29) alles van. Met meerdere titels op zak is hij klaar om een gooi te doen naar de topplaatsen in de mondiale dartswereld. Met Zwolle Sport richtte we onze pijlen op deze Zwolse darter en gingen met hem in gesprek.

Eerste pijlen

Patrick: “Het begon voor mij al vrij vroeg, we hadden thuis al een bord hangen. Dan ging ik met mijn moeder na school of in de pauzes ‘trainen’. Op een gegeven moment werd ik wat ouder en ging de kroeg in. Daar kwam ik jongens tegen die al competitie dartten. Toen zij een speler te kort kwamen vroegen ze of ik wilde invallen. Dat wilde ik wel! En het ging meteen ook heel goed. Toen ben ik bij hen in het team gekomen en is mijn carrière echt gestart.”

Toernooien

Patrick bleek talent te hebben. Dat viel ook andere teams op. “Na twee jaar ben ik overgestapt naar mijn huidige team, de Kermisdarters uit Zwolle, waar het niveau iets hoger is. Toen ben ik ook begonnen met toernooien gooien. Dat ging ook goed, ik heb al een aantal mooie titels op zak. Maar het darten kost veel tijd. Je moet veel trainen om je niveau vast te houden. Daarnaast heb je verschillende toernooien waarbij je het hele weekend weg bent. Bij toernooien in het buitenland nog wel langer. Daarom ben ik gestopt met voetballen. Dat was niet meer te combineren.”

Sponsoren

Zonder hulp gaat het dan ook niet lukken om op hoog niveau te darten vertelt Patrick: “Alleen red je het niet. Ik heb geluk dat mijn werkgever heel soepel is en mij de tijd gunt als ik een toernooi heb. Ook ben ik heel dankbaar dat ik een aantal goede sponsoren heb die de kosten voor me dekken. Zonder deze hulp zou het financieel niet haalbaar zijn die toernooien te gooien, daar ben ik ze dan ook heel erg dankbaar voor. Toernooien in Spanje, Slowakije en Engeland zijn prachtig om mee te maken maar dat kost wel veel tijd, energie en bovendien geld.”

Ambities

”Ik heb als doel om een PDC Tourkaart te gaan halen. De PDC is de dartsbond die de grootste toernooien organiseert, daar wil ik naar toe. Ik denk ook dat dit haalbaar is. Ik heb bij Q-School (kwalificatietoernooi -om een tourkaart te winnen red.) al twee keer de finaledag gehaald. Het zit er dus zeker in. Over een aantal jaar hoop ik dan ook te zien te zijn op de tv-toernooien. Het zou mooi zijn als de Nederlanders dan kunnen juichen op het WK voor deze Zwollenaar.”

Deel artikel:

Partners van Zwolle Sport

Ook partner worden? Lees hier wat we voor elkaar kunnen betekenen

Volg ons op social media