De Zwolle Sport ClubClassic: De AsRenDorp

Zwolle Sport hardlopen asrendorp podium

dinsdag 6 juni - 13:31

AFGELAST

Bijna is het zo ver. Zondag 1 oktober gaat de AsRenDorp weer van start. Honderden deelnemers lopen weer een parcours door de prachtige Zwolse wijk Assendorp. 

Dit jaar is de negende editie van het spectaculaire sportevenement, een mooi moment om terug te kijken naar hoe het allemaal begon in 2014. Dat doen we in de rubriek ‘Zwolle Sport ClubClassic’ samen met twee leden van de organisatie, Joep Emmen en Rik van Ommen.

Zomaar een ideetje

Joep was de grote initiator van het evenement. “Ik ben zelf een fanatiek hardloper en ging alle plaatselijke loopjes in de regio af. Ik vroeg mezelf op een gegeven moment af van wat vind ik het tofste om te lopen? Dat waren toch wel de kleinschalige, sfeervolle en toegankelijke wedstrijdjes. Op een dag liep ik door de Assendorperstraat en dacht, wat nu als je hier door deze straatjes een tof loopje hebt? Vervolgens dropte ik dat idee op de nieuwjaarsborrel van mijn hardloopvereniging BB-lopers. Daar werden verschillende leden ook enthousiast. Steeds meer mensen, onder wie Rik, wilden helpen om dit idee op te zetten.”

Rik vult aan: “Vanuit de opleiding die we samen volgden hadden we al veel evenementen samen georganiseerd, dus ik wilde hem wel meehelpen. Uiteindelijk hebben we die eerste keer het hele evenement in een kleine drie maanden opgestart. Daar zaten heel wat late avondjes aan de keukentafel om alles te regelen bij, haha. Uiteindelijk was het zo kort dag dat ik die eerste editie er niet eens bij was. Ik had namelijk al een vakantie geboekt.”

Boven: Dick van Os, Joep Emmen en Arjan Kok. Onder Frankwin Mussche en Rik van Ommen.
Foto:  Asrendorp.nl / Boven: Dick van Os, Joep Emmen en Arjan Kok. Onder Frankwin Mussche en Rik van Ommen.

Afvalbakken en auto's

De eerste editie in 2014 ging niet helemaal zonder slag of stoot, memoreert Joep. “We kwamen afvalbakken te kort, dus gingen we de buurt in om kliko’s te lenen. Ook stond er een auto geparkeerd midden op de route. Zie die maar eens weg te krijgen. Uiteindelijk hebben we met linten de auto ‘afgedekt’. Dat zijn wel dingen die je leert. Inmiddels loopt het evenement al zo’n tien jaar, dus nu weet de buurt het wel en denkt iedereen mee. In het begin deden we bij iedereen in de buurt een flyer door de brievenbus om aandacht te krijgen. Inmiddels is wel bekend wanneer de loop is en wordt er al rekening mee gehouden. Ook hebben we een vast en vrij hechte groep aan vrijwilligers die helpen."

Dat de buurt zo positief is, was overigens niet altijd zo. “In het begin kregen we ook wel boze mailtjes, dat het belachelijk was dat de straat werd afgesloten. Maar inmiddels is het echt een mooi evenement waar de hele buurt ook enthousiast aan mee doet. Het grootste gedeelte van de deelnemers komt uit Assendorp zelf. Ze lopen of zelf mee, of staan langs de straat of op het plein. De buurt heeft AsRenDorp écht omarmd denk ik”, aldus Rik.

Rolstoelrace

Uiteraard zijn er ook verschillen tussen de eerste keer in 2014 en de komende editie. ”De eerste keer zijn we gewoon begonnen met het doen. Op een gegeven moment heb je ook ervaring in het organiseren", vertelt Joep. “Het gaat tegenwoordig een stuk sneller. Omdat je weet wat er geregeld moet worden. We hebben nu bijvoorbeeld verkeersregelaars ingehuurd."
"Ook de loop zelf is veranderd, we lopen nu een andere route. Die gaat nog meer de kleine volksstraatjes door. We proberen sowieso elk jaar iets te vernieuwen. Zo hebben we al eens een rolstoelrace georganiseerd en dit jaar staat er op het Assendorperplein een bierfestival. Op die manier hebben we ieder jaar wel iets nieuws, dat houdt alles ook fris.”

Rik vult aan: “Daarnaast hebben we geen 10-kilometerloop meer. Dat maakt de indeling van de dag voor ons ook overzichtelijker en korter. Bij AsRenDorp gaat het ook niet per se om de snelheid van het lopen, die 10-kilometerloop was soms ook wel heel lang. Daarnaast is gezelligheid ook belangrijk voor ons, nu blijven de mensen ook langer op het plein plakken."

Gezelligheid

Wat dat is al die jaren wel hetzelfde gebleven: de gezelligheid. Zowel bezoekers als lopers blijven lang op het plein plakken. Joep: “Het is echt een evenement door Assendorpers, voor Assendorpers. Dat maakt ons ook zo uniek. De AsRenDorp is een breedtesport per uitstek, onze lopers zijn van 4 jaar oud tot 75 lentes jong. We willen het graag laagdrempelig houden, waarbij het niet per se om de snelheid gaat. Samen sporten en vervolgens gezelligheid, dat is ons doel. En met de ervaring en het vernieuwde parcours moet dat ook deze editie weer gaan lukken."

Wil jij ook een keertje met ons terugkijken op het verleden van jouw vereniging of evenement voor de Zwolle Sport ClubClassic? Tip ons dan via redactie@zwollesport.nl of stuur ons een berichtje via onze socials. Wie weet komen wij dan binnenkort langs met Zwolle Sport om herinneringen op te halen.

Vergeet ook niet de agenda van Zwollesport.nl in de gaten te houden om op de hoogte te blijven van alle hardloopevents in Zwolle.

Winaars KinderRen AsRenDorp
Foto: Asrendorp.nl / Foto: Ward vd Berg

Deel artikel:

Partners van Zwolle Sport

Ook partner worden? Lees hier wat we voor elkaar kunnen betekenen

Volg ons op social media