Gebruik je lichaam als trainingsapparaat met Calisthenics

dinsdag 6 februari - 09:00

Calisthenics is een verzamelnaam van oefeningen met je eigen lichaamsgewicht als weerstand (pull ups, dips, squats, push ups, handstand en humanflag). Het is super functioneel, en veelzijdig, aldus Jermaine, eigenaar van Calisthenics Zwolle. “Want het draagt bij aan elke andere sport die je al doet. Of je nu voetbal, padel, judo of korfbal beoefent.”

Jermaine ontdekt in 2012 zelf via een YouTube filmpje wat calisthenics is; ‘Ik zag een man horizontaal aan een stang hangen en dacht gelijk “wauw dat is vet, dat wil ik ook kunnen.” Nu geeft hij al ruim 7 jaar les in calisthenics. Van workshops en clinics aan leerlingen van de basisschool tot aan HBO sportdocenten en alles wat daar tussen zit.

‘Feitelijk gezien is iedereen al de hele dag bezig met calisthenics. Vanaf het moment dat je ’s ochtends je bed uitstapt, daarbij een squat doet om vanaf je bedrand op te staan, tot het moment dat je gaat slapen. De hele dag door gebruik je dat prachtige trainingsapparaat genaamd je lichaam. Daarom zijn calisthenics bewegingen ook opgenomen in het Athletic Skillz model. Omdat je eigen lijf onder controle hebben een voorwaarde is om meervoudig bewegingspatronen beter te kunnen uitvoeren`, vertelt Jermaine.

Athlethic Skills model

Het Athlethic skillz model is een praktisch en wetenschappelijk onderbouwd talentontwikkelingsmodel voor de topsport, de breedtesport en ongeorganiseerde sport. Doordat hierbij bepaalde partijen samenwerken vanuit dezelfde gefundeerde visie, met beweger centraal, is dit een goede basis van beweegprogramma’s. Hierbij is calisthenics ook aangesloten.

Functioneel

‘Het is inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat een voetballer niet alleen maar beter gaat voetballen als je hem/haar tegen een bal aan laat trappen. Hinkelen, hoogspringen, planken, etc. zijn allemaal oefeningen die eraan bijdragen dat je zult excelleren in de sport die je al uitvoert. Calisthenics bewegingen zijn daarom de perfecte aanvulling op alle andere sporten omdat het super functioneel is. Een voetballer heeft er in de praktijk helemaal niks aan om met een halterstang vol met 100kg aan gewicht over een voetbalveld te lopen. Maar technisch een goede lunge beweging leren uitvoeren is mega toepasbaar voor een voetballer. Het enige wat je nodig bent is je eigen lijf en het handige is, die heb je altijd bij je´, aldus Lubbers.

Freestyle calisthenics

Sinds 14 januari 2024 geeft Jermaine freestyle lessen op de zondag. De calisthenics freestyle les kun je, volgens Jermaine, vergelijken met wat Epke Zonderland deed aan de rekstok. In calisthenics noemen ze dat een pull up bar. Hierbij draait het om het loskomen van de stang en deze weer opvangen met je handen. Maar ook onder, op en over de stang is onderdeel van freestyle calisthenics. Bij deze les is het de bedoeling het speelse kind weer in je naar boven te halen, je lichaam wordt letterlijk als speelapparaat gebruikt.

Proefles

Als je benieuwd bent naar de fysieke mogelijkheden van je eigen lijf (en geest), dan ben je van harte welkom voor een vrijblijvende proefles. Op maandag, woensdag en zondag zijn er lessen te volgen. Voor meer informatie neem dan contact op met Jermaine Lubbers: cali.zwolle@gmail.com


Deel artikel:

Partners van Zwolle Sport

Ook partner worden? Lees hier wat we voor elkaar kunnen betekenen

Volg ons op social media