Hardloper Bram Roosenbrand kent nu alle hoeken en gaten van Zwolle

vrijdag 5 april - 16:00

Hij was niet de eerste, maar een unieke prestatie mag je het zeker wel noemen. Bram Roosenbrand – gepassioneerd hardloper – heeft elke straat hardgelopen van de gemeente Zwolle. Het grote project kostte hem zes maanden. Hij startte in mei 2023 en volbracht zijn project zes maanden later in november 2023. Nu is het tijd voor nieuwe uitdagingen.

Maar eerst vertelt Bram hoe hij op het hardloopidee is gekomen: “Ik ben in 2020 begonnen met hardlopen. In het begin was het vaak hetzelfde rondje, daarna liep ik wat nieuwere routes. Op een gegeven moment ontstond de vraag in mijn hoofd: ‘Waar ben ik eigenlijk allemaal al geweest in Zwolle en zou het mogelijk zijn elke straat door te rennen?'”

Citystrides

Het licht ging op groen voor de hardloper na het ontdekken van Citystrides.com: “Ik ben door iemand van mijn werk getipt op de site. De site importeert data en legt alles over elkaar heen. Het laat daarnaast zien waar je bent geweest en hoeveel je hebt gelopen.”

Roosenbrand begon vanaf 28 procent zijn voortgang bij te houden: “De site tikt de straten af met allerlei punten, die moet je allemaal binnen een straal van 20 meter afvinken. Ik heb alle straten uitgelopen en niet alleen de punten afgevinkt”, aldus Roosenbrand.

Uitdaging

Naarmate de tijd vorderde, werd het een grotere uitdaging voor Bram. Na het inkleuren van het grote gedeelte van het centrum, moest hij het lopen letterlijk verderop opzoeken: “Als ik het gedeelte van de gemeente richting Staphorst wilde hardlopen, fietste ik eerst die kant op. Dan deed ik daar een rondje van 10, 15 of 20 kilometer en fietste ik weer terug naar huis.”

Doelen stellen

Het doelen stellen werkt heel goed voor de gepassioneerde hardloper: “Dit project was echt een heel mooi doel dat mij bleef motiveren. Ook vond ik het - als redelijke nieuweling in zo’n stad - een hele leuke en goede manier om de stad te leren kennen.”

Pieterpad

Bijna een jaar geleden heeft Bram alle straten in de gemeente Zwolle afgelopen. En hij heeft al weer nieuwe hardloopprojecten bedacht, waaronder het Pieterpad. Het beroemde pad van Groningen naar Limburg telt 501 kilometer en dateert uit 1983. “Dat lijkt mij ontzettend leuk. Het plan is om dat verspreid over 12 etappes van 42 kilometer te doen. Elke maand van 2025 dus één etappe."

(Foto: Gerard Meijeringh)

Deel artikel:

Partners van Zwolle Sport

Ook partner worden? Lees hier wat we voor elkaar kunnen betekenen

Volg ons op social media