Schaatser Loek van Vilsteren wil iedere dag iets beter worden

dinsdag 26 maart - 10:00

Voor Zwollenaar Loek van Vilsteren zit het schaatsseizoen 2023/2024 erop. Een bijzondere jaargang, waarin hij begin februari knap tweede werd op de 500 meter tijdens het NK-allround in Heerenveen. “Het NK heeft mijn seizoen toch wel een beetje gered.”

De 20-jarige Loek is inmiddels neo-senior en rijdt sinds afgelopen schaatsseizoen voor het Gewest Friesland. “Het was mijn eerste echte jaar als topsporter. Op Windesheim studeer ik industrieel product ontwerpen. Ik probeer er zoveel mogelijk te zijn, maar ik wil niet dat mijn schaatsen ten koste gaat van het studeren.”

Echte zware werk

“De volle focus is nu gericht op het seniorencircuit”, zo gaat de Zwolse topschaatser verder. “Ook zit ik nu nog dichter bij de echt grote teams. Dat betekent dat ik elke dag in Thialf kan trainen en uren kan maken. Het seizoen begint in mei en loopt door tot begin maart.”
”In de zomer – waarbij het vooral gaat om duur- en krachttrainingen en conditieopbouw – fiets en skeeler ik veel en train ik zo’n twintig uur in de week. Dan is het zaak om het échte zware werk te doen voor de winter. In de winterperiode maak ik wekelijks zo’n vijftien trainingsuren.”

Ten opzichte van voorgaande jaren heeft Loek behoorlijk progressie gemaakt. “In alles ben ik wel beter geworden. Elk puntje, ieder detail kan je beter maken en moet je ook aangrijpen. Dat kwam er vooral uit tijdens trainingen en wat minder in de wedstrijden, vond ik zelf."

Eerste keer

“Ik heb een redelijk goed en ook wel mooi seizoen gehad, alleen heb ik niet écht heel veel gepresteerd. Het NK heeft mijn seizoen wel een beetje gered om eerlijk te zijn. Het was voor mij de eerste keer in een vol stadion, ik was behoorlijk gespannen, maar het ging eigenlijk heel goed. Het was niet zozeer dat ik boven mijzelf uitsteeg, het was meer een bevestiging van wat ik al kon.”

Vanaf 1 mei begint Loek weer met trainen en de opbouw naar een hopelijk succesvoller schaatsseizoen. “De 1500 meter is mijn favoriete afstand, maar voor een allrounder heb ik een goede 500 meter in de benen. Dat betekent dat ik op een allroundtoernooi best wel ver kan komen.”

Technisch efficiënter

“Komend seizoen probeer ik mij te kwalificeren voor meer toernooien, zoals de Holland Cup, worldcup kwalificatietoernooi en opnieuw het NK. Ook wil ik fysiek sterker worden, meer trainingsuren maken en technisch nog efficiënter gaan schaatsen. Ik hoop dan ook dat ik mezelf in alles nog meer kan verbeteren.”

(Foto's: Wiebe Pekema)

Deel artikel:

Partners van Zwolle Sport

Ook partner worden? Lees hier wat we voor elkaar kunnen betekenen

Volg ons op social media