Zwolle Sport Clubclassic: 130 jaar ZAC

ZAC 1 seizoen 2021 2022 scaled

donderdag 5 oktober - 15:17

ZAC, voluit de Zwolsche Athletische Club, werd op 1 oktober 1893 opgericht. Met 130 jaar is ZAC de oudste voetbalvereniging van Zwolle en is daarom de enige trotse drager van het Zwolse wapen. En dat is reden voor een feestje. 

Het jubileumseizoen gaat van start met een reünie op vrijdag 6 oktober, traditiegetrouw gevolgd door een feestelijke ‘Musivue’ op zaterdag 7 oktober in de Nieuwe Buitensociëteit. Dat is de plek waar ZAC werd opgericht.

Ter gelegenheid van het jubileum brengen sponsor Albert Heijn Mulder en ZAC begin 2024 een Voetbalplaatjesboek uit met daarin alle ruim 800 spelers van ZAC, van mini’s tot walking footballers.

Het allereerste speelveld op de Turfmarkt.

Het allereerste speelveld op de Turfmarkt (Foto: ZAC).

Zaal- en figuurrijden

ZAC was oorspronkelijk een omni-vereniging. Naast voetbal en atletiek heeft Z.A.C. vele sporten gehuisvest, zoals basketbal, biljarten, bridge, cricket, gymnastiek, handbal, schaatsen, schietsport, tennis, volleybal, wandelen, waterpolo en zwemmen. Maar ook minder bekende sporten zoals wielerpolo, zaal- en figuurrijden op de fiets. Sporten waar Z.A.C. vele successen mee behaalde. De basketbalvereniging in Zwolle draagt nog steeds de naam ZAC maar is inmiddels een zelfstandige vereniging.

Historie

Wie als vereniging 130 jaar oud is, heeft heel veel historie. Daar weet PR-dame Marian Volkers alles van. In de beginjaren hadden de spelers van ZAC geen eigen sportpark. Er werd getraind op het veld bij de Turfmarkt. De doelpalen moesten telkens opnieuw worden opgezet en werden voor een paar gulden per jaar bewaard bij de sluiswachterswoning aan het 'Menistje', zo schrijft ze.

Toen ZAC zich in 1911 naar de eerste klasse voetbalde, kon eindelijk een eigen terrein aan de Veerallee in gebruik worden genomen. "Een plek waar vele oud(e) ZAC-ers nog met veel plezier aan terugdenken. In 1996 verhuisde de club naar haar huidige plek, sportpark Jo van Marle in Zwolle Zuid. Een nieuwbouwwijk met veel jonge gezinnen. Een hele generatie ZAC-ers is hier inmiddels opgegroeid en onderdeel geworden van de ZAC-familie", aldus Volkers.

Clublegende Beb Bakhuys

Wie ooit ook deel uitmaakte van de ZAC-familie is de bekende en legendarische Beb Bakhuys. Want roep je ergens in het land ZAC, grote kans dat die speler in een adem wordt genoemd.

Beb Bakhuys in oranje tenue in 1930.

Beb Bakhuys in oranje tenue in 1930 (Foto: ZAC).


In 1922 werd de dertienjarige Beb voorgedragen als lid, zoals dat toen ging. Hij viel al gauw op door zijn talent. Zes jaren later (!) debuteerde Beb Bakhuys in het Nederlands elftal waar hij in totaal 23 keer voor uitkwam en maar liefst 28 keer scoorde. Hij is nog altijd bekend door zijn vliegende kopbal in de interland tegen België in 1934. Een soortgelijke goal wordt nog altijd een goal à la Beb Bakhuys genoemd.

Bestuurders van formaat

Naast voetballers heeft ZAC ook bestuurders van formaat voortgebracht. "Onze mede-oprichter en eerste voorzitter Jasper Warner was er daar zeker een van. Twee maanden na de oprichting van ZAC trad hij toe tot het bestuur van de Nederlandsche Voetbal- en Athletiekbond (NVB), waar hij van 1897 tot 1919 bondsvoorzitter van was. In 1904 was hij betrokken bij de oprichting van de Wereldvoetbalbond FIFA.

Een jaar later werd de eerste officiële interland van het Nederlands Elftal gespeeld. In 1912 en 1913 bezorgde hij ZAC twee heuse interlands op haar nieuwe sportpark aan de Veerallee", aldus Volkers.

Rechtsback en voorzitter

De huidige thuisbasis van ZAC is vernoemd is naar KNVB-erelid en bondsridder Jo van Marle. Bij ZAC werden zijn bestuurskwaliteiten al vroeg ontdekt. "Vanaf 1953, op 28-jarige leeftijd, vervulde hij bij onze club al een bijzondere dubbelfunctie: die van niets ontziende rechtsback van het eerste elftal én voorzitter. Het begin van een lange bestuurlijke carrière die hem in 1980 bracht tot voorzitter van de KNVB en, niet veel later, penningmeester van de UEFA."

Jo van Marle in 1993, hij overleed in 1995.

Jo van Marle in 1993, hij overleed in 1995 (Foto: ZAC)

De overige twee foto's zijn ook afkomstig van ZAC. De hoofdfoto is de promotie in 2015 naar de tweede klasse, de andere foto is die van de selectie van 2020/2021.

Voor meer informatie kijk op www.zac.nl.

Deel artikel:

Partners van Zwolle Sport

Ook partner worden? Lees hier wat we voor elkaar kunnen betekenen

Volg ons op social media