Zwols duo haalt fantastische 2e plek op het NK Running blind

Whats App Image 2023 12 05 at 14 53 28

dinsdag 5 december - 14:59

Tim Tadema (links op de foto) verbeterde onder begeleiding van Frank Eikenaar zijn persoonlijk record in de Zevenheuvelenloop. Het was echter net te weinig om hun titel te verdedigen op het NK Running Blind. 

Die tweede plaats op het NK running blind komt niet uit de lucht vallen. Hoe is het ooit begonnen? In 2018 wilde Tim Tadema graag hardlopen. Op niveau en op regelmatige basis. Er was echter één probleem. Tadema heeft slechts vijf procent zicht. Dat weerhield hem er echter niet van om zich toch aan te melden bij AV PEC, de atletiekvereniging in Zwolle.

,,Het duurde wel even voordat daar een reactie op kwam”, vertelt hij. ,,Door mijn visuele beperking heb ik immers een buddy nodig.” Enkele maanden na zijn mailtje nam Frank Eikenaar contact op met Tadema. Hij was jarenlang een respectabele loper in regionale wedstrijden. ,,Ik vond dat we moesten denken in mogelijkheden. Als Tim graag wil hardlopen, dan moet dat mogelijk gemaakt worden.” Zo ontstond er een bijzondere samenwerking.

Voor Tadema was het eerste half jaar flink aanpoten. Daarna was hij conditioneel op orde en kon het ‘echte trainen’ beginnen.

Non-verbale communicatie
Inmiddels loopt het duo zo’n tien wedstrijden per jaar. Vorig jaar pakten ze de nationale titel ‘running blind’ in Nijmegen. Daarop volgde een topjaar. Tadema liep persoonlijke records op de vijf en tien kilometer en ook het pr op de halve marathon werd verbroken. Eikenaar vormt tijdens deze wedstrijden het paar ogen voor Tadema. ,,Ik moet blind op Frank vertrouwen. We voelen elkaar inmiddels ontzettend goed aan.” En dat is nodig ook. Tijdens drukke wedstrijden, zoals de Halve van Amsterdam of Zwolle, lopen ze door een muur van geluid.

,,Er is veel non-verbale communicatie, doordat we elkaar zo goed kennen en aanvoelen”, zegt Eikenaar hierover. ,,Door een hand op Tims schouders weet hij bijvoorbeeld dat er een bocht aan komt.” En ook het houden van focus is van groot belang. ,,Ik mag van Frank niet te veel naar het publiek zwaaien. Want hoewel ik ze niet zie, hoor ik ze wel”, vult Tadema aan. Eikenaar vervolgens, lachend: ,,Het is aan mij om Tim in zijn bubbel te houden. Zwaaien brengt alleen maar disbalans.”

Fluitje
Want bekijks trekken ze. ,,Je ontvangt weleens een ergerlijke blik, vanwege het fluitje”, vertelt Eikenaar. Dat fluitje gebruikt hij om mensen aan te kant te manen. ,,Mensen die oordopjes in hebben zijn wel ergernis nummer één”, aldus Tadema. ,,Helemaal als ze aan de linkerkant lopen. Dat is zeg maar de ‘fast lane’.”

De boze blikken van andere deelnemers verdwijnen echter snel wanneer het tweetal passeert. ,,Achter op onze shirts staat dat we wedstrijdlopers zijn in de discipline ‘running blind’. Iedereen is ontzettend onder de indruk van Tims tempo”, erkent Eikenaar. En zoals het een goed ingespeeld duo betaamt haakt Tadema direct in. ,,Over het algemeen is het echt genieten. Het enthousiasme langs de kant én van de andere lopers is geweldig.”

Werken
Waar het aan het begin voor Tadema hard werken was, beginnen de rollen steeds meer om te draaien. ,,Met Frank kan ik op 100 procent lopen, dus in wedstrijden is hij onmisbaar. Maar Frank loopt ook solo wedstrijden, zodat hij me voor kan blijven.”

Die voorsprong heeft Eikenaar dan ook nodig om in volle inspanning te kunnen coachen. ,,Die wedstrijdjes zijn leuk, maar samen met Tim lopen geeft me zo veel meer voldoening. Ik vraag me weleens af hoe lang ik Tim nog kan bijhouden, maar daar werk ik hard voor.”

Gretig voor volgend jaar
,,Het maakt gretig voor volgend jaar”, zegt Eikenaar na de tweede plek in de Zevenheuvelenloop. ,,En tweede van Nederland is ook prima", vult Tadema aan. De Zwollenaren worden een kilometer voor de finish ingehaald en zien daardoor de tweede titel op rij aan zich voorbij gaan. ,,Ik heb het maximale eruit gehaald en ik liep een persoonlijk record. Dus we zijn op waarde geklopt.”
De heren erkennen dat ze als titelverdediger met de nodige druk te maken hadden. ,,Die hoge verwachtingen wilden we graag waarmaken”, aldus Eikenaar. ,,We kwamen niet lekker in onze bubbel, maar desondanks hebben we gewoon goed gelopen.”

(Bron: stentor.nl - Jeroen van Bruggen) 
(Foto: David van Haren)

Deel artikel:

Partners van Zwolle Sport

Ook partner worden? Lees hier wat we voor elkaar kunnen betekenen

Volg ons op social media